Změnit velikost textu   Verze pro tisk

webhosting - domény - servery - WEDOS.cz

This is alternative content.

Jak ušetříte až 80% nákladů na váš webhosting?

Ajax a SEO

Ajax a SEO

Příspěvekod laertes » stř 01. zář 2010 10:38:37

Máte někdo zkušenosti s tím jak robot indexuje stránku jejíž obsah je vygenerován Ajaxem?
laertes

Ajax a SEO

Příspěvekod Gondal » stř 01. zář 2010 12:49:41

Spýtal som sa na to jedného môjho známeho a vraj vyhľadávače nedokážu indexovať AJAX
Gondal
Administrátor

Re: Ajax a SEO

Příspěvekod laertes » stř 01. zář 2010 12:55:38

díky - já mám taky stejný dojem.... ale víc hlav - víc ví :-)
laertes

Ajax a SEO

Příspěvekod Gondal » stř 01. zář 2010 13:06:53

Jasne aj na to tu seoforum.cz je:) Som rád, že som pomohol...
Gondal
Administrátor

Ajax a SEO

Příspěvekod Gordon Neue » úte 04. led 2011 22:45:44

Lze to s googlem, ale je to docela otravné řešení. Musíš totiž své stránky prohnat browserem na straně servru a potom vygenerované HTML odeslat google botu.

Implementoval jsem toto řešení s Tomcatem a můžu potvrdit, že funguje. Jako browser jsem používal HTMLUnit.

Zde je přesný návod (v Angličtině):
http://code.google.com/web/ajaxcrawling ... arted.html
Gordon Neue

Ajax a SEO

Příspěvekod Kozoroh » stř 02. úno 2011 0:46:42

Ahoj, řeším něco podobného a to hledání přes ajax v sobi2 a chtěl bych aby to indexoval google.
Je mi jasné, že to co není ještě načteno nemůže Google indexovat, ale co když je to načteno synchronně? Tedy nastavit volání ajaxu na synchronní. Také mi je jasné, že hlavní výhodu ajaxu, tj. asynchronnost, resp. nečekání až se vše načte ztratím.
Kozoroh

Re: Ajax a SEO

Příspěvekod lukesatin » úte 15. úno 2011 10:14:53

Synchronní a asynchronní přenos je jen způsob přenosu, kdy u synchronního takzvaně stránka zamrzne a čeká se na zprávu. Kdežto asynchronní vyšle a přijme požadavek na pozadí a takových požadavků může proběhnout tedy i více. Jde o to, že ten obsah ve stránce není, takže vyhledávací robot jej těžko přečte. Jedna možnost je ten návod výše, ale kvůli pár stránek textu se mi to zdá složité. AJAX bych použil třeba na administraci nebo nějaké aplikace, které toho využijou např. chat. Proč používat AJAX u načítání obsahu stránky přes menu? AJAX je moderní, ale nemá smysl jej cpát všude. Když si načtu stránku, tak prohlížeč uloží logo a obrázky do cache. Takže pokud načtu stránku se stejným designem, ale jiným textem, je to již optimalizované a rychlé, protože vše je uloženo v cache. Navíc u AJAXu, když je na nějaké stránce ještě javascript, který na předešlé nebyl, je to práce navíc, protože musíte složitě vkládat javascript do hlavičky HTML a přimět prohlížeč, aby to zpracoval (řešení pro každý prohlížeč se může lišit).

Pokud bych dělal nějaké záložky na webu, tak bych ten obsah měl už ve stránce, takže při kliknutí na tlačítko by se jen přes javascript skryl starý text a objevil nový. Vypadá to jako AJAX, akorát se nic nepřenáší ze serveru a vyhledávač to zaindexuje.
lukesatin

Zpět na Diskuze o SEO