Změnit velikost textu   Verze pro tisk

webhosting - domény - servery - WEDOS.cz

Máte zájem o reklamu zde? Kontaktujte nás na info@seoforum.cz. K banneru obdržíte odkaz zdarma.

Validita - Problém nebo ne ?

Validita - Problém nebo ne ?

Příspěvekod madmouseman » stř 14. črc 2010 16:27:17

Nedavno jsem s nekym diskutoval jestli validni kod ma vyznam ci ne. Podle netu jsou tendence posuzovat spise obsah nez zdroj. Ale i tak je porad kodu, ktery ma spatne uzavrene nebo vlozene elementy na tom hur nez cisty kod. Jde mi spis o vase postrehy a zkusenosti. je jasne ze prilis JS ktery ruzne prostrkany po kodu neprospiva vseobecne, ale co ostatni veci, ktere se podle specifikaci a i zkusenosti co mam projevi na vysledcich ? Prislisne poznamkovani, elementy H vlozene do odstavcu a podobne.

Jake mate zkusenosti s protlacovanim webu .. tak nejak lidove recenych se sprasenym kodem ?
madmouseman

Re: Validita - Problém nebo ne ?

Příspěvekod mirecekp » stř 14. črc 2010 19:20:16

Zkušenost moc velkou nemám, nebo spíš si nevedu statistiku. Ale osobně moc nevěřím faktu že jde jen o obsah... Přece neuzavřený tag <strong> by hned daval větší prioritu nevýznamným klíčovým slovům v textu a to si google ohlídá a nejen Google.
Pokud vybíráte vhodný redakční systém podívejte se na katalog CMS systemů. Aktuální články nejen ze světa IT, takový je nový magazín Bedlivě.info
mirecekp

Příspěvekod Lukáš Valenta » stř 14. črc 2010 22:19:41

Validita stejně jako velikost kódu a jeho provedení hrají v SEO roli. Jsou k tomu mnohé statistiky, já si je nevedu - mám své názory na tyto věci a pokud si někdo udělá statistiku, tak jsem spokojený - většinou statistiky prokáží to, co prosazuji já.

k tématu, nyní půjdu trošku do neznáma, jak to vidím - samozřejmě v této hře hrají i jiné faktory.

Co chce vyhledávač:
- kvalitní obsah
- relevantnost pro dané klíčové slovo
- co nejrychlejší načítání stránek - tedy, rychlý hosting, dobře napsaný kód (čím menší, tím lepší)
- funkčnost - nechce, aby odkazoval a "doporučoval" ve fulltextu stránku, která by se mohla zobrazit špatně. (tedy validita).
a poté už jsou spíše detaily, které těm faktorům dopomáhají - offpage, etc.

K dotazu: ano, validní kód smysl má, je to mnohem lepší. Nejen pro uživatele, kterým se to může zobrazit špatně, ale i pro vyhledávače. Do jaké míry, to nedokáže nikdo zodpovědět.

Dotaz2 - spamming kw
Takto, musíme si určit, co znamená spamování a co pouze kvalitní web s obsahem, ve kterém jsou klíčová slova. Já osobně se snažím zaplnit h1-h3 (min.) hlavním klíčovým slovem, ale tak, aby to bylo ok, takže žádné black hat seo. Zatím se mi nestalo, že by byl jakýkoli problém - propad, nebo tak. Sleduji pozice na Seznamu a žádný web nespadl, pouze roste (weby, na které pracuji/na které jsem do tří měsíců zpětně pracoval). Všeho s mírou. Platí to i zde.
Lukáš Valenta - levné, přesto kvalitní SEO.
Svoji pozornost více upínejte na rady členů ze skupiny SEOlogové. Hlásit se do ní mohou všichni.
Lukáš Valenta

Příspěvekod madmouseman » čtv 15. črc 2010 8:13:07

caesar1: ja s tebou souhlasim - validita je jeden z faktoru, samo validni stranky s rozsahem 2 pages dlouhyma jako blazen jsou na nic. Jde mi o to, ze nejprve byl velky boom se sematicky spravnyma strankama a ted na to lidi zacinaji prdet s oduvodnenim "google stejne bere obsah a pro seznam jsou dulezitejsi odkazy" - docela me to stve, sam se snazim delat jen ciste weby i kdyz obcas mi to komlikuji WYSIWYG editory pokud chce nekdo RS.
madmouseman

Příspěvekod madmouseman » čtv 15. črc 2010 8:23:13

mirecekp: nejde jen o treba <strong>
jde o to, ze se setkavam s tim ze jsou spatne definovane seznamy - priklad - zacala byt moda delat menu pres seznamy, ale ty vypadaji nasledovne:
<ul class="menu">
<li><div class="tlacitkohome-vybrane>home</div>
<li>Kontakt
</ul>
coz sice je funkcni, ale spatne - neukonceny li, div v seznamu a podobne zverstva. Podobne chyby sice nemaji vliv na obsah, nebo funkcnost, ale je to chyba ... kdyz jich na strance 30 je to problem, jenze lidi to zacinaji ignorovat.
madmouseman

Příspěvekod mirecekp » čtv 15. črc 2010 8:39:06

Až s takovouto prasárnou jsme se tedy nesetkal, myslel jsem že máš na mysli maý chyby tipu neuzavřený odstavec atd... ale toto tady se tluče moc chyb přes sebe... Ono by se to nedělo pokud by byli prohlížeče přísné... oni to přecházejí a jakoby to opravují... zajímalo by mě jak web s takovými chybami vypadá třeba v IE6 nebo v nějakých hodně zastaralých verzích prohlížečů.
madmouseman píše:<ul class="menu">
<li><div class="tlacitkohome-vybrane>home</div>
<li>Kontakt
</ul>
Pokud vybíráte vhodný redakční systém podívejte se na katalog CMS systemů. Aktuální články nejen ze světa IT, takový je nový magazín Bedlivě.info
mirecekp

Příspěvekod madmouseman » čtv 15. črc 2010 8:42:39

mirecekp: jsme ted udelal promoakci - protokol o chybach zdarma - a by jsi se divil co jsem za tech par dni videl :) nejlepsi je, ze vetsina lidi co to chteji nejsou majitele stranek, ale jejich autori, nechapu jak nekdo muze delat web a nevedet o tom nic.
madmouseman

Příspěvekod Lukáš Valenta » čtv 15. črc 2010 10:31:31

tak to je síla. Tyto neuzavřené značky se v horším případě mohou projevit v tom, že se web zobrazí jinak, než má. Z hlediska SEO bych se obával menší penalizace, kdy na místě v SERPu se místo dané stránky objeví horší konkurence (nicméně, není to jen z validity, faktorů je více).

Já dělám SEO pouze pro Seznam - v česku stejně většina lidí vyhledává pro něj, pokud jde o klienty s eshopem, nebo nějakým webem, tak vždy chtějí mít hodně návštěv - u googlu jsou sice návštěvy taktéž, ale na google je to těžší dostat, zbytečná práce, čas i peníze.
Seznam ale nejede pouze na odkazech. Možná, že dříve to bylo 95%, ale nyní se to snaží změnit, více se brání proti black hat seo a nekvalitním webům. Proto všichni fňukají, že byli první a teď nejsou. Ty weby jejich bych ani nezaindexoval, natož aby byly na prvních pozicích.

Nyní pro Seznam dá se říct platí to, co pro Google - samozřejmě, jiné faktory mají jiné procenta, ale platí v zásadě to, co jsem napsal v příspěvku výše. Mé weby se na seznamu drží/stoupají, mnoha lidem to spadlo..
Lukáš Valenta

Příspěvekod Plaváček » pát 06. srp 2010 13:07:52

Já vám nerad vstupuju do diskuse, ale musím, protože se utvrzujete v omylech.

1. Žádný známý vyhledávač nevaliduje stránky (nemá k tomu prostředky ani důvod). Ostatně si to můžete vyzkoušet sami prakticky. Stáhněte si z webu W3C DTD třeba HTML 4.01 Transitional, přilinkujte do hlavičky dokumentu a pusťte na web robota. Aby mohl validovat, musel by si toto DTD stáhnout (což ovšem nedělá, jak sami zjistíte), protože jinou šanci, jak ověřit validitu kódu. nemá. Uznáte jistě sami, že z pohledu vyhledávače by se jednalo o naprosto zbytečnou režii (strojový čas, zbytečné přenosy tun kódu atd.)

2 Výše zmíněný kus HTML kódu sice svědčí o lehké neprofesionalitě kodéra, ale dle specifikace HTML je naprosto v pořádku (viz http://www.w3.org/TR/html401/struct/lists.html) a dokonce bude HTML validní. V XHTML je sice ukončovací značka povinná, ale žádný vyhledávač nezkoumá, zda píšete v HTML nebo v XHTML (což je nakonec prakticky totéž, pokud stránku posíláte jako text/html)

To jen na okraj.
Plaváček

Příspěvekod webdnes » pát 10. zář 2010 17:43:59

Plaváček: Opravdu mě těší že tu má někdo rozum. Vždycky mě vytočí když se klient přiřítí s poplašnou zprávou že našel SEOservis a ten mu řekl že má na webu 3 chyby ve validitě (obvykle stejně v kodu nějakého baneru).

Položme si otázku takto - existuje nějaká přímá úměrnost mezi validitou kodu a kvalitou obsahu? Kdybych šel do extrémů tak bych být autorem vyhledávače mohl tvrdit že většina MFA je několikostránkový minisite, který jednou někdo naplnil na Wordpressu a pak už na ně nesáhl a mají tedy větší šanci být validní než živé weby na vlstním CMS, na kterých se pořád něco měni a dával bych za validitu trestné bodíky... Pochopitelně to nemyslím vážně, napsal jsem to jen jako příklad proč by vyhledávače neměly valitidu brát vůbec v potaz.
webdnes

Další

Zpět na Diskuze o SEO